Gemeenteraad juni: onze standpunten

10 Augustus 2017

Gemeenteraad juni: onze standpunten

Mobiliteitsplan Aalst had zich in het rijtje van de andere centrumsteden kunnen plaatsen die werk maken van een autoluw stadscentrum maar lijkt exact het tegenovergestelde te willen doen. Met het door de meerderheid doorgeduwde 'circulatieplan' lijkt men vooral het wagenverkeer te willen stimuleren. Het stadsbestuur was nochtans op kosten van de zaak op studiereis getrokken naar Freiburg en Kopenhagen om inspiratie op te doen. Ze hebben echter niet goed opgelet, zo blijkt. 

Zwaar vrachtverkeer uit het centrum duwen? Neen. Extra openbaar vervoer? Neen. Maatregelen om fietsen veiliger en aantrekkelijker te maken? Nauwelijks. Parkeren? Nog meer parkings in het centrum ipv aan de stadsrand. Dit is een bijna lachwekkende weigering om de leefbaarheid en verkeersveiligheid binnen de stadsring eindelijk aan te pakken. Elke Aalstenaar weet dat het de foute kant op gaat maar met dit plan zal er niets veranderen.

TTIP/CETA

'Waarover men niets weet moet men zwijgen' was de mening van schepen Iwein De Konninck. Gelukkig waren minstens 800 Aalsterse burgers hier niet helemaal mee akkoord en vroegen zij spreekrecht op de gemeenteraad om zich tegen de vrijhandelsakkoorden uit te spreken én te vragen om, in navolging van andere gemeenten, als stadsbestuur afstand te nemen van deze megalomane akkoorden die altijd in het nadeel zullen zijn van de kleine zelfstandigen en bedrijven evenals wij, de eindgebruikers. Verbazend was het dan ook dat beschermheilige van de zelfstandigen JJ De Gucht deze akkoorden als het walhalla beschermde tijdens de gemeenteraad.

Zoals u weet weigerde de meerderheid samen met de VLD om de mensen van het burgerinitiatief te laten spreken. Overtuigd van hun juridische gelijk trokken ze naar de gouverneur. Deze gaf hen gelijk, zij hadden wél spreekrecht moeten krijgen. Maar uiteindelijk staat de zonnegod Christoph D'Haese nog steeds boven alles en iedereen. 'de bediende' van de gouverneur had zich zeker vergist en wij moeten zwijgen. Gelukkig is er nog één zekerheid, straks in 2018 krijgen we zeker het woord. In het stemlokaal... 

Andreas Verleysen
Fractievoorzitter Groen