Beste kiezer,
Op 13 oktober 2024 bepaal jij met jouw stem welke richting Aalst en haar deelgemeenten moet uitgaan. De toekomst van onze stad ligt in al onze handen. Samen kunnen we kiezen voor positieve verandering, voor evolutie en innovatie waarbij niemand achterwege blijft maar iedereen deel van uitmaakt.
Groen Aalst wil nu het verschil maken en ijvert voor een beleid met een degelijk plan en een langetermijnvisie rond de klimaatverandering om onze stad en haar inwoners te beschermen. We hameren op verkeersveiligheid en mobiliteit, op betaalbare en leefbare woningen. Aalst moet een inclusieve stad worden met gelijke kansen voor iedereen, waar onze kinderen, jongeren en ouderen niet tegen allerlei drempels aanlopen.
Onze stad bruist van het potentieel en van talent. Ondernemers, handelaars, kunst -en cultuurverenigingen van Aalsterse bodem verdienen hun platform in onze stad.
Kies voor ambitie, verbinding en voor samenwerking.
Kies voor een gezonder, leefbaarder en groener Aalst.
Kies voor Groen.
Wil je ons programma graag downloaden in PDF? KLIK HIER.
Een klimaatbestendige stad
Groen wil een stad die haar inwoners beschermt tegen de klimaatverandering. Een stad die de klimaatverandering wil tegengaan door vermindering van CO₂. Een stad waar élke Aalstenaar kan meegenieten van maatregelen.
- Een Aalsterse Blue Deal. We maken een ambitieus plan om de effecten van droogte en overstromingen zoveel mogelijk te voorkomen. We zetten in op ontharding, infiltratie en hergebruik van water. We geven ruimte aan de Dender en zijbeken en laten deze overstromen waar mogelijk om bebouwing en huizen te beschermen. Al deze acties wil Groen bundelen in een ambitieus hemelwater- en droogteplan.
- We heractiveren oude watermolens o.a. op de Molenbeek als kleinschalige energiecentrales.
- We zorgen voor het verminderen van CO₂-uitstoot via extra isolatiepremies. We investeren ook in drie bijkomende windmolens, stimuleren het installeren van zonnepanelen op daken van zoveel mogelijk (of alle) publieke gebouwen.
- We geven meer middelen aan Energiehuis BEA om ook mensen (huurders, verhuurders ...) die vandaag nog niet kunnen genieten van energiemaatregelen, of klimaatmaatregelen (bv. isolatie), te kunnen ondersteunen.
- We ondersteunen lokale bedrijven om duurzamer te werken.
Betaalbaar en kwalitatief wonen voor jong en oud
We streven ernaar dat Aalstenaars in socialer, betaalbaarder en in leefbare woningen kunnen wonen.
- We willen meer sociale woningen, ook voor alleenstaanden, en zorgwoningen die kwalitatief zijn. We willen discriminatie bij het toewijzen van sociale woningen wegwerken.
- Aalst moet het bindend sociaal objectief van de Vlaamse overheid realiseren. Daardoor moet er minstens werk gemaakt worden van 1000 extra sociale woningen. Bij de realisatie van nieuwe woonprojecten moet daartoe 20% voorzien worden voor sociale woningen. Deze woningen worden verdeeld over grote project sites om een goede mix te stimuleren.
- We willen samenleven en diversiteit stimuleren. Jong en oud, een sociale mix. Daarbij denken we aan cohousingprojecten, een mix van sociale woningen en zorgwoningen, andere projecten die samenleven en diversiteit bevorderen.
- We zetten in op een progressieve leegstandtaks, die leegstaande woningen en lege winkelpanden extra belast naarmate deze langer leegstaan. Dit om te voorkomen dat ruimte onbenut blijft en verkrotting wordt tegengegaan.
- We streven ernaar dat alle private huurwoningen over een conformiteitsattest beschikken. Kwaliteitscoaches voeren hierop toezicht uit en begeleiden de eigenaars bij het op orde stellen van hun pand ten voordele van de woonkwaliteit van de huurders.
Verkeersveilig en bereikbaar Aalst
We willen dat Aalst en haar deelgemeenten verkeersveilig en bereikbaar zijn en willen daarbij inzetten op volgende acties:
- Uitbreiding van zone 30 binnen de bebouwde kom in alle deelgemeenten waar geen fietspad aanwezig is. Uitbreiding van de tonnagebeperking in schoolomgevingen in de deelgemeenten zoals bv. Pachthof Gijzegem.
- We promoten en stimuleren deelmobiliteit (deelwagens, bakfietsen en gewone fietsen). We zetten daarbij ook in op het combineren van verschillende voertuigen.
- We versterken het openbaar vervoer, zorgen opnieuw voor meerdere stadslijnen zodat heel Aalst opnieuw bereikbaar is met de bus en bepleiten meer treinverkeer van en naar Aalst bij de NMBS. Het huidige aanbod is een centrumstad onwaardig.
- We zorgen voor meer kwalitatieve fietspaden en pleiten bij de Vlaamse overheid voor veiligere fietspaden op verbindingswegen tussen de deel - en randgemeenten.
- We maken gebruik van randparkings en bevorderen slim parkeren om onnodig autoverkeer uit het centrum te halen. We zetten ook in op slimme stadsdistributie (om bv. bestelwagens te beperken).
- Veilige fiets- en wandelverbindingen van de rand naar het centrum door de aanleg van brede fietspaden, heraanleg straten en slimme verkeerscirculatie. Zo worden alle scholen veilig bereikbaar met de fiets.
- We zorgen voor een goede handhaving van maatregelen die de verkeersveiligheid bevorderen: de zone 30, tonnagebeperking, fietsstraten, foutparkeren, ...
- We zorgen voor een kwalitatief en veilig beleid voor voetgangers met aandacht voor verlaagde stoepranden bij oversteekplaatsen voor minder mobiele mensen. We pleiten voor een heus voetpaden- en toegankelijkheidsplan.
Een inclusieve stad
We maken van Aalst een stad die inzet op samenleven, samenwerken, positiviteit en een gemeenschapsgevoel.
- Wij willen een Schepen van Gelijke Kansen, die erop toeziet dat elk individu de kansen krijgt die men verdient. Deze schepen werkt samen met een ervaringsdeskundige en een toegankelijkheidsambtenaar om ervoor te zorgen dat onze stad en deelgemeenten toegankelijk zijn voor personen met een beperking. Zo creëren we een inclusieve omgeving waarin iedereen gelijke kansen heeft om mee te doen en bij te dragen.
- Burgerparticipatie is nodig. We willen dat alle burgers in Aalst en deelgemeenten de kans krijgen hun stem te laten horen over het beleid en willen hen meer betrekken bij alles wat hen aangaat. Dit kan bijvoorbeeld door middel van inspraakavonden, burgerpanels, petities of participatieprojecten. Het doel van burgerparticipatie is om de democratie te versterken, transparantie te bevorderen en de betrokkenheid van burgers bij het bestuur te vergroten.
- Deelgemeenten zijn evenwaardig. Wij vinden dienstverlening belangrijk en willen een lokaal dienstencentrum in elke deelgemeente, waar burgers terecht kunnen voor allerhande vragen, bijvoorbeeld info in verband met voorzieningen, hulpverlening, vrijwilligerswerk. Er is nood aan een algemeen infopunt zodat burgers terecht kunnen in de eigen deelgemeente. Een lokaal dienstencentrum kan ook inzetten op zorgzame buurten en helpen om vereenzaming tegen te gaan. Ook willen we hier ruimte voorzien waar de wijkagenten terecht kunnen en aanspreekbaar zijn voor de buurt.
- We betrekken de Aalsterse burgers bij internationale samenwerkingen. Activiteiten zoals Pikkeling en Casa del Mundo krijgen meer steun. We willen ook burgerprojecten stimuleren die inzetten op het samenbrengen van buren en inclusie bevorderen. We leven niet naast elkaar, maar met elkaar. Het is een verrijking en een meerwaarde. Leer je buren kennen!
- Groen wil samenleven positief stimuleren en tegelijk samenlevingsproblemen gericht en daadkrachtig aanpakken, verbinding is daarbij het sleutelwoord. We zetten in op interculturele bemiddelaars, we ondersteunen en stimuleren sport-, jeugd-, en culturele initiatieven. Ook zetten we in op een divers ambtenaren en politiekorps.
We nemen jong en oud mee
We hebben extra aandacht voor jong en oud en willen drempels voor hen wegwerken. Zowel in de publieke ruimte als in deelname aan het publieke leven.
- We werken alle mogelijke drempels weg die jongeren en ouderen zouden tegenhouden om deel te nemen aan het bruisende leven in de stad.
- Er moeten voldoende zitbanken en zitplaatsen komen op het openbaar domein. Bij de inplanting van straatmeubilair wordt ook extra aandacht voorzien voor andersvaliden.
- We pleiten voor een ‘kindertoets’ bij alle openbare werken, alle openbare ruimte moet kindvriendelijk worden en de jeugd moet inspraak krijgen bij de (her) aanleg van de publieke ruimte.
- We investeren zodat jongeren zich thuis voelen in de stad en deelgemeenten. De sportinfrastructuur moet beter. Skateparken moeten goed onderhouden worden. We moeten ontmoetingsplaatsen creëren en zetten extra in op kindvriendelijke pleinen en publieke ruimte en er moeten kwalitatieve en veilige jeugdlokalen komen.
- Bring back Betong, een nieuw jeugdfestival die naamwaardig is in Aalst.
- Zorg moet toegankelijk zijn voor iedereen. Zo lang mogelijk zelfstandig zijn is de boodschap. Vele ouderen blijven graag zo lang mogelijk in hun eigen huis wonen. Het is onze taak om dit mogelijk te maken. We introduceren bijvoorbeeld een gele brooddoos waarin de medische gegevens van de bewoner staan. Die gele brooddoos ligt in de koelkast en laat hulpverleners toe sneller te weten welke hulp een patiënt in geval van nood nodig heeft.
- Om vereenzaming tegen te gaan en er voldoende aandacht aan te schenken, willen we dit tot een bevoegdheid van een schepen maken.
Armoede wegwerken in Aalst
We willen armoede in Aalst wegwerken en initiatieven stimuleren die helpen om ook wie het moeilijk heeft meer kansen te bieden.
- Groen wil meer aandacht voor het sociaal beleid. We willen het welzijnsforum uitbreiden naar een sociaal platform, waar zowel politici, experten in sociaal beleid als burgers vertegenwoordigd zijn. De stad van Daens moet opnieuw meer aandacht hebben voor burgers die het moeilijk hebben.De Schepen van Gelijke Kansen krijgt ook de bevoegdheid 'armoedebestrijding'.
- Betaalbare kinderopvang. We willen betaalbare en voldoende kinderopvang voor elke Aalstenaar, zonder discriminatie. Nu is er slechts een aanbod van 40% van de benodigde plaatsen. Ook wie recht heeft op een leefloon en begeleid wordt door een trajectbegeleider heeft recht op kinderopvang. Nieuwkomers worden bewust gemaakt van de opvangprocedure in Aalst. Ook mensen met een leefloon moeten hun kinderen naar de opvang kunnen sturen zodat de ouders een opleiding kunnen volgen en kunnen solliciteren. Hiervoor is financiële steun nodig.
- Inzetten op zorg: Kwetsbare mensen stellen vaak een doktersbezoek uit omdat ze geen geld Daarnaast zijn er meer en meer huisartsen met een patiëntenstop, ook hier vallen de zwaksten eerst uit de boot. De stad moét hiermee aan de slag. We moeten ook zeker inzetten op initiatieven die het mentaal welzijn bevorderen en psychologische hulp voor kwetsbare doelgroepen toegankelijker maken.
- Uitbreiding kansenpas. We breiden de UiT-pas aan kansentarief opnieuw uit en zorgen dat verenigingen in sport, jeugd en cultuur drempels wegwerken voor kwetsbare doelgroepen.
- Gratis onderwijs voor iedereen. De stad biedt financiële ondersteuning aan gezinnen die moeite hebben met het betalen van de schoolfactuur. In samenwerking met armoedeverenigingen werkt de stad aan oplossingen voor armoede op school.
- We breiden het aantal brugfiguren in Aalst en deelgemeenten uit om de brug te slaan tussen kwetsbare gezinnen, scholen en sociale diensten.
- We ondersteunen bestaande organisaties en nieuwe projecten die kansarmoede bestrijden.
- Kansen op werk: een fatsoenlijke job met een waardig loon is een belangrijke uitweg uit armoede maar er liggen veel obstakels. Denk maar aan flexibele kinderopvang of hoge diploma- en ervaringseisen. We willen ook de inwoners die een diploma hoger onderwijs in het buitenland haalden ondersteunen. Hun diploma's worden in België vaak traag of niet volledig erkend. Het is ons doel om deze mensen door middel van verkorte trajecten bij te scholen opdat zijn hun competenties ook in België ten volle kunnen aanwenden.
Een groener Aalst
Als we Aalst klimaatbestendig willen maken, moeten we ook meer groene ruimte voorzien voor alle inwoners en duurzame initiatieven stimuleren.
- We voorzien extra groene ruimte en parken in Aalst en de stadsrand. Het Kaaienpark, de heraanleg van de Houtmarkt met extra groene ruimte, de heraanleg van de grasterreinen aan het KTA als parkzone, een groene zone aan de carnavalshallen en aan Beekveld, en maken hiervan een publiek park op Rechteroever.
- We beschermen de open ruimte in de deelgemeenten (200 ha bedreigde open ruimte beschermen via ruimtelijke processen).
- We voorzien premies en groepsaankopen voor verbossing van tuinen en het planten van 90.000 bomen (45 ha) de komende legislatuur. We beschermen het bestaande bos.
- Er komt een uitvoering van het landbouwbeleidsplan en het tragewegenplan en we voorzien hiervoor de nodige budgetten.
- We stimuleren lokale markten in Aalst en het gebruik van lokale en gezonde voeding.
- We verbinden bestaande natuurgebieden in het buitengebied en aan de rand van de stad en ontwikkelen zo grote natuurgebieden. Zo versterken we de biodiversiteit en creëren we meer ruimte voor de Aalstenaar om tot rust te komen.
- We stimuleren initiatieven zoals geveltuintjes en groendaken, en maken de bestaande wetgeving bekender bij de Aalstenaar door een jaarlijkse publiek actie.
Een veilige en leefbare stad
We willen dat elke inwoner zich goed voelt in Aalst en in de deelgemeenten. Daarbij willen we vooral inzetten op preventie en initiatieven die het gevoel van veiligheid en verbinding verbeteren.
- We willen meer straathoekwerkers op de straten in Aalst en willen ook via wijkagenten inzetten op verbinding in buurten waar inwoners zich niet altijd veilig voelen.
- We willen meer en betere handhaving op mobiliteit, foutparkeerders, overdreven snelheid, enz.
- De wijkagent is een belangrijke verbindingsfiguur. We willen dat deze zo bereikbaar en zichtbaar mogelijk is voor iedere inwoner, ook in de deelgemeenten.
- We willen ook voldoende straathoekwerkers die de brug kunnen slaan tussen jongeren en buurtbewoners die zich onveilig voelen. Ook de brugfiguren (zie onderwijs) kunnen hier een rol spelen. We stimuleren laagdrempelige vrijetijdsbesteding voor jongeren.
- We zetten in op actief burgerschap. We voorzien omstanderstrainingen zodat je als inwoner weet hoe je kan reageren als er iets gebeurt.
- We willen de politie maximaal uitrusten voor hun taak. We willen meer basispolitiezorg en meer wijkagenten. Meer diversiteit in het lokale politiekorps zou een krachtig signaal kunnen zijn en verbinding kunnen bevorderen.
- We willen ook aandacht voor problemen die zich niet in de openbare ruimte afspelen, zoals huiselijk geweld en disfunctionele opvoedingssituaties. We willen via de straathoekwerkers ook ouders betrekken bij problemen met kinderen en jongeren.
Sterke circulaire en lokale economie
Aalst zet al goed in op lokale economie. We willen initiatieven die inzetten op duurzaamheid nog meer stimuleren.
- We zetten in op Maak-economie en maken van Aalst een circulaire hotspot. We pleiten voor de oprichting van een materialenbank naar het voorbeeld van Leuven en zorgen ervoor dat alle materialenstromen (containerpark, kringwinkel, materialenbank, enz.) efficiënt op elkaar zijn afgestemd. Een vaste ruimte voor het repaircafé en samenwerking met de technische scholen zoals het VTI en het KTA moeten deze maak-economie stimuleren.
- We maken werk van de inbreiding van de bestaande industrieterreinen. We kiezen ervoor de bestaande industriesites (Wijngaardveld, Erembodegem en Gijzegem) optimaal te gebruiken en in te richten zodat we geen nieuwe groene ruimte moeten aansnijden.
- Citymarketing: de bekendheid van de stad Aalst is reeds verbeterd, maar heeft nog een lange weg te gaan. Wij willen nog meer citymarketing om te tonen dat Aalst meer in haar mars heeft op sociaal, economisch en creatief vlak dan vaak wordt gedacht in de rest van het land.
- We willen bewustwording creëren rond de negatieve effecten van online winkelen op de lokale economie. We willen lokale producten extra promoten en de aankoop ervan stimuleren.
- De stad is een belangrijke speler in de lokale economie. Toch koopt zij weinig bij de lokale ondernemers. Wij willen dat de stad een voortrekkersrol opneemt en veel meer lokaal koopt.
- Ook het beleid rond de concessies van gebouwen moet worden herbekeken. Door een te groot winstbejag na te streven is er sprake van lange stilstand, denk bijvoorbeeld aan het Melkhuisje in het stadspark. De stad moet eerst zijn verantwoordelijkheid nemen en het eigen patrimonium op orde stellen. Ondernemers kunnen mee investeren in de uitstraling die we van deze plaatsen verwachten. In ruil kan de stad een langere concessie toekennen aan de uitbaters.
Een beleid op mensenmaat
Aalst kent al heel wat initiatieven die mensen met elkaar verbindt zoals carnaval, Cirk, enz. We willen vanuit Groen graag nog meer het gemeenschapsgevoel bevorderen en mensen met elkaar verbinden.
- Laat ons werk maken van een cultuurbeleid dat naamwaardig is in Aalst door een opwaardering van CC De Werf en extra ondersteuning van bestaande en nieuwe cultuurcentra en initiatieven. Cultuurbeleid is een mogelijke manier om mensen met elkaar te verbinden.
- Laagdrempelig sportbeleid: we draaien de beslissing om de Uitpas voor grote sportclubs niet op te nemen in het subsidiebeleid terug.
- Door verregaande individualisering en digitalisering gaat er meer en meer gemeenschapsgevoel verloren. Community moet weer meer worden dan een hip woord. Het wegvallen van onderlinge verbinding heeft een impact op eenieders mentaal welzijn. It takes a village to raise a child, maar nu staan de ouders er vaak alleen voor. Politieke partijen kunnen hier een leidende rol in spelen door het goede voorbeeld te geven en goede praktijken aan te moedigen.
- Zeg niet dierenwelzijn, maar dierenrechten. Aalst omarmt vegetariërs en veganisten en we tonen dat door leuke initiatieven die laten zien dat veggie/ ook erg lekker kan zijn. Bv. de veggieweek of een specifiek label voor veggie/veganvriendelijke restaurants.
- In een drukke stad is zorgen voor rustige ruimtes belangrijk. Niet iedereen heeft toegang tot een ontspannende tuin. We willen rustige en zorgzame buurten stimuleren waarbij scholen financieel en met expertise ondersteund worden om hun speelplaatsen te vergroenen en te ontharden. In ruil hiervoor stellen ze deze dan open voor het publiek.
Een ambitieus Aalst
We maken werk van een ambitieuze visie voor Aalst tegen 2030-2050. Een lange termijn plan waardoor we het positieve imago van de stad kunnen opkrikken. We benutten het enorme potentiëel en brengen Aalst van de staart naar het koppeloton van de Vlaamse centrumsteden.
- Een ruimtelijke en planologische visie voor Eiland Chipka: we willen een toekomstvisie ontwikkelen voor de Tereos-site in het geval deze zou sluiten. Hierbij willen we onderzoeken of het mogelijk is om hier weer een eiland van te maken door o.a. de Oude Dender in de Burchtstraat weer open te leggen. We onderzoeken ook welke nieuwe functies mogelijk zijn op de site van meer dan 10ha (wonen, lokale economie, kantoren, park en groene ruimte).
- We willen een oplossing voor de Tragelsite met extra aandacht voor groene ruimte en lokale economie. Zo moet er een daling komen van de voorziene 15000 vierkante meter grote winkelruimte voor baanwinkels, moet er meer ruimte zijn voor groenvoorzieningen en hebben de plannen een hedendaagse kijk nodig.
- Een mobiel pop-up containerpark (naar het voorbeeld van Kortrijk) in elke deelgemeente voorzien.
- Een congres- en evenementensite zoals het Lamot Congress Center in Mechelen ontbreekt momenteel in Aalst. Een dergelijke site is nodig om bovenlokale evenementen zoals congressen naar Aalst te halen. De ligging van Aalst tussen Gent en Brussel is een gigantische troef. We halen zo ook extra economische impulsen en investeringen naar Aalst die de lokale economie en handel ten goede komen.