Groen! Aalst lanceert project “Gendarmerie” & buurtpark Pieter De Bruyne

11 Mei 2010

, lijsttrekker voor Groen! Oost Vlaanderen, bracht op maandagochtend 10 mei op verzoek van Groen! Aalst een bezoek aan de voormalige rijkswachtkazerne in de Denderstraat. Stefaan Van Hecke Alleen een federaal parlementslid mag een federaal gebouw bezoeken. Vergezeld van een cameraman van

TV Oost kreeg hij het gebouw en terrein van 23 are helemaal te zien. (Reportage via deze link). Het domein kan nu eindelijk verkocht worden via de Regie der Gebouwen van het ministerie van financiën, maar Groen! wil niet dat een zoveelste immobiliën-speculant daar een privé-project neerpoot.

Stefaan Van Hecke, Karine Kindermans en Nancy Elonga willen een stadsvernieuwingsproject op dit domein dat al 9 jaar leeg staat. Een creatief concept dat een einde kan maken aan een van de schandaligste stadskankers in het centrum, en tegelijk de stationsbuurt tot een gezelliger omgeving maakt.


In een brief gericht aan de intercommunale SOLVA en de stad Aalst stelt Groen! Aalst een ambitieus maar haalbaar project voor. S0LVA realiseerde in Geraardsbergen immers in 2006 al een renovatieproject van een oud fabriekspand tot het nieuwe jeugdcentrum De Spiraal

 

"Dat moet ook in en centrumstad als Aalst kunnen," zegt Stefaan Van Hecke: "Met toegevoegde subsidies van de Vlaamse regering en van het Stedenfonds, kan op dit terrein van 23 are een knap gemeenschapsproject gerealiseerd worden in het hart van de 5e grootste stad van Vlaanderen."

Groen! Aalst zorgde in september 2008 al voor een opmerkelijke symbolische kraakactie van het terrein, en vroeg toen al om er een buurtpark van te maken. Het stadsbestuur bleek niet echt geïnteresseerd. Men zei dat de bodem vervuild was, maar het bleek geen 'brownfield' te zijn. Daarna werd gezegd dat de stadsarchitecte het gebouw waardeloos vond, en rijp voor de sloop.

 

Ik heb met mijn eigen ogen heel wat anders gezien ! ", zegt Groen! gemeenteraadslid Karine Kindermans, vierde kandidaat op de lijst Groen! Oost-Vlaanderen: "Het is een heel groot gebouw met heel veel lege lokalen, en op de derde verdieping een zaal met bar, die zó bruibaar is als kleine fuifzaal. Daarachter ligt nog een grote garage, die bruikbaar is als sportzaal. Het gebouw dateert van 1989 en is nog in goede staat. Maar er moet gerenoveerd worden om het duurzaam te maken en energiezuinig. Er zijn architecten die dat aankunnen. We willen in het project "Gendarmerie" vele functies bij elkaar brengen: een jeugdherberg, een vakantiespeelpleinwerking in het centrum van de stad en een publiek buurtpark dat open is van zonsopgang tot zonsondergang. In dat buurtpark is ruimte voor ravottende kinderen, rustige hoekjes ook, bio-moestuintjes voor basisscholen in de omgeving."

 

Groen! Aalst voegt er nog andere ideeën aan toe. In de groenzone kan ook ruimte komen voor een "eco-reactor", zoals vzw MIER uit Meldert die onlangs voortstelde voor een rotonde. In de lokalen is ruimte voor jeugddiensten van de stad en JAC, die nu huizen in verouderde en versnipperde infrastructuur. Ook de muziekacademie en muziekgroepjes die repetitieruimte zoeken, zouden er terecht kunnen, en de garage-sportzaal valt multifunctioneel uit te bouwen. Ook aan goedkope en gratis vergaderlokalen is in Aalst immers groot gebrek.

 

Groen! Aalst liet ook een schets maken van een mogelijke afbouw tussen de twee blinde muren aan de straatkant. Naast en boven de open poort aan de Denderstraat kan onderaan een klein buurtcafé in concessie gegeven worden. En als klap op de vuurpijl stelt Groen! voor in die nieuwbouw een museum Pieter De Bruyne in te richten. Het volledige archief van deze beroemde Aalsterse binnenhuisarchitect bevindt zich nu in het Designmuseum van Gent, en zou dan deels tentoongesteld kunnen worden in Aalst. De gedroomde Pieter De Bruyne wandeling zou dan kunnen starten aan het museum, en onder meer passeren langs de beschermde woning aan de Stationsstraat 16 en andere woningen waarop hij zijn stempel drukte.

 

Groen! hoopt dat SOLVA en stadsbestuur positief reageren op de voorstellen, en na de zomer de bewoners uit de wijk samenroepen om over de herbestemming van kazerne en terrein samen na te denken. Want bij stadsvernieuwingsprojecten start je best bij een behoeftenpeiling in de buurt.

Net op de dag van de pers-actie van Groen! Aalst, 10 mei 2010, lanceerde minister Feya Van Den Bossche, Vlaams minister van Stedenbeleid, een nieuwe oproep om stadsvernieuwingsprojecten in te dienen die kunnen rekenen op Vlaamse en Europese subsidies.

Aalst kan het project Gendarmerie en Buurtpark Pieter De Bruyne indienen tot 9 juli 2010.

 

Nancy Elonga, kandidaat voor de Groen! senaatslijst van de verkiezingen 2010, woont drie straten verderop. "Dit is een heel boeiend en belangrijk project. Veel jonge gezinnen die, zoals ik, in een huis wonen zonder tuin, en alle mensen in een appartement of studio, hebben in Aalst enorme behoefte aan speelruimte en groen. Dat konden we ook lezen in het vergelijkend onderzoek Stadsmonitor 2008. Onze centrumstad moet veel kindvriendelijker worden. Iedereen heeft recht op een stukje openbaar groen en een veilig speelplekje op 500 meter van zijn woning. Nu hebben we in onze buurt enkel het Astridpark, het 'klein parksken'. Het buurtpark Pieter de Bruyne zou een hele aanwinst zijn voor ons dichtbevolkt stadscentrum".

 

25 foto's van het bezoek vind je hier in bijlage. Er zijn nog méér lokalen dan op de foto's getoond worden... De twee schetsen voor een nieuwe bestemming met een afbouw van de blinde muren, vind je hier ook.