Groen wil masterplan voor rolstoelgebruikers en minder mobielen

10 September 2018

Groen wil masterplan voor rolstoelgebruikers en minder mobielen

Wat goed is voor mensen met een handicap, is goed voor iedereen. Met deze slagzin wil Groen naar de verkiezingen toe duidelijk maken dat het hen menens is om voor de minder mobiele mens de stad toegankelijker te maken. Een verkeersvrij centrum wil zeker niet betekenen dat deze mensen niet meer van een koffie kunnen genieten op de grote markt. Groen wil dan ook een masterplan opstellen in samenspraak met de gebruikers. Ingmar Baeyens (nr 3) en Domien De Wit (nr 5) leggen uit waarom.  

“Centrum autovrij maken? Meer voorzieningen voor fietsers? Allemaal goed en wel, maar wat met de rolstoelgebruikers of minder mobielen? Die kunnen toch geen fiets nemen?” is een vaak gehoorde verzuchting op social media. ‘ legt Domien uit. “Voor Groen is het dan ook absoluut niet de bedoeling om deze mensen hun toegang tot het centrum te ontzeggen, in tegendeel. Met dit masterplan is het net ons doel om de toegankelijkheid voor hun aanzienlijk te verhogen. De ruimte die we heroveren op koning auto willen we gebruiken om voorzieningen voor mindervaliden en jonge gezinnen te ontwikkelen.


“De oma van mijn vriendin, gaat graag nog eens iets drinken in het centrum. Maar doordat ze gekluisterd zit aan haar rolstoel, is dat vaak niet evident. Voetpaden zijn vaak te hoog zonder overgang naar straatniveau bij een oversteekplaats, ze zijn vaak te smal en bezaaid met obstakels (soms zelfs signalisatieborden en verlichtingspalen) en over de grote markt denderen is al helemaal onaangenaam.’ zegt Domien De Wit. ‘Waarom bijvoorbeeld geen rolstoel strook aanleggen die de 6 toegangswegen naar de markt verbindt?

Ook voor jonge vader Ingmar Baeyens, is het vaak een regelrecht avontuur om te voet door de stad te trekken. “Met 1 baby en 1 peuter en de bijhorende kinderkoetsen voel je aan den lijve dat onze voetpaden niet zelden in slechte staat én onvoldoende breed zijn. Dezelfde verzuchtingen als rolstoelgebruikers gelden ook voor kinderwagens, met dat verschil dat een kind minder weegt uiteraard. Een algemene standaard op basis van rolstoelgebruikers is geen overbodige luxe maar een noodzaak.”, zo besluit Baeyens.

Daarom dus dit masterplan, waarmee Groen Aalst op een termijn van 2 jaar alle voetpaden in Groot Aalst onder handen wil nemen. Ook infrastructuur rondom openbare gebouwen, buurthuizen, horecavoorzieningen moet toegankelijk(er) zijn voor personen met een handicap. Bij het zetten van straatmeubilair in publieke ruimtes, aanpassing van voetpaden en inplanting van voorzieningen wordt specifieke aandacht besteed aan voldoende vrije doorgang voor rolstoelgebruikers, slechtzienden en blinden.
“Niet enkel voor de mindervaliden betekent dit een ongelooflijk voordeel. Ook andere wandelaars zullen in alle veiligheid kunnen genieten van beter aangelegde voetpaden en oversteekplaatsen.” aldus De Wit en Baeyens.