Petitie voor behoud van groen Esplanadeplein

09 Oktober 2012

Groen Aalst wil Esplanadeplein niet opofferen aan ondergrondse parking Twintig kerngezonde acacia's bedreigd door parkingson en boomofobie Persbericht Groen Aalst ? 7/10/2012 ? 

Honderden Aalstenaars tekenden zaterdag de petitie van Groen Aalst voor het behoud van de twintig  acacia's op het  Esplanadeplein.  Dat plein werd 20 jaar geleden heringericht door  de stedelijke groendienst. Voor Aalst was dat destijds een primeur. De groene passage met zitbanken en een fonteintje werd  sindsdien een gezellige rustplek in de zone tussen het station en de populaire Kattestraat.  Rond de parkeerplek op het Esplanadeplein werden twintig nieuwe acacia's aangeplant: sterke stadsbomen die toppers zijn in het filteren van vervuilde lucht.  

Acacia's kunnen rustig honderd jaar worden, maar het jaar 2092 halen ze niet, als onder het plein binnenkort een ondergrondse parking wordt gebouwd.  Dat is voor bijna alle Aalsterse politieke partijen een prioriteit in hun verkiezingsprogramma 2012 ? 2018.

Voor Groen Aalst is dat onbespreekbaar: het Esplanadeplein moet groen blijven. Een nieuwe ondergrondse parking voor 200 wagens pal naast de Wallenring zal het verkeer in het centrum nog meer in de soep doen draaien. Groen wil een ondergrondse parking voor 1000 wagens op de site  Keizershallen,  op minder dan 5 minuten wandelen van de winkelstraten.

Groen zette zaterdag een tentje op aan het Esplanadeplein en organiseerde voor de bedreigde acacia's een ludieke rouwmaaltijd. Alle bomen kregen een doodsprentje aangebonden, waarop de oorzaken van hun  overlijden werd gemeld: van Parkingson en  klapbandlong tot auto-immuuninfectie en boomofobie.  De petitie tegen het verdwijnen van de bomen werd massaal gesigneerd, want veel  centrumbewoners  zijn het beu dat de leefbaarheid van de binnenstad steeds meer  wordt opgeofferd aan de arrogantie van  Koning Auto.

Lijsttrekker Andreas Verleysen:  "Groen pleit voor een gezonde parkeerpolitiek, die de auto's  een plaats geeft op enkele minuten wandelen van het centrum.  De parking Keizershallen had al tien jaar ondergronds  kunnen zijn,  de NMBS-pendelparking op de drukke zaterdagen als extra randparking gepromoot.  Voeg daar electronische parkeergeleiding en gratis Citybussen aan toe langs het traject Wallenring, en je creëert een binnenstad waar voetgangers en fietsers  veel meer ruimte krijgen.  Maar de traditionele partijen blijven in Aalst kiezen voor totaal verouderde oplossingen. Na de fatale keuze voor de ondergrondse parking Hopmarkt, tot binnen de wallenring, willen ze nu die vergissing herhalen aan het Esplanadeplein.  Op die manier organiseer je nog méér verkeerschaos, want de binnenstad kan die overdruk van auto's gewoon niet aan.  Voor de Aalstenaars  die in de binnenstad wonen, wordt de overlast van luchtvervuiling, lawaai, stank en verkeersonveiligheid nog erger. Groen vindt dat onverantwoord, want gezonde alternatieven bestaan wel degelijk.  Maar het vergt politieke moed om daar voor te kiezen."

Groen Aalst verzet zich ook tegen de oprukkende verstening van de binnenstad.  Bij de vernieuwing van Hopmarkt,  Werfplein, Stationsplein, bushalte, enz.. kiezen de architecten en "masterplanners"duidelijk voor saaie betonvlaktes.  Ze willen Aalst een "steense uitstraling" geven.  Voor groenbeleving  moet de bevolking dan maar naar het Stadspark lopen, vinden zij. 

De vernieling van het groene Esplanadeplein is een stap verder in de verstening.

Groen wil het omgekeerde: de binnenstad moet groenere pleinen krijgen, alle kinderen moeten groene speelplekjes vinden op 500 meter van hun deur, want die nood is enorm groot. Het succes van de petitie-actie bewijst dat Aalst dringend aan vergroening toe is, en aan gezonde parkingpolitiek.

De petitie tegen de vernieling van het groene Esplanadeplein wordt voortgezet via internet en facebook.