Groen lanceert toekomstbeelden 'Kaaienpark'

01 December 2023

Groen lanceert toekomstbeelden 'Kaaienpark'

We lieten drie toekomstbeelden ontwerpen die tonen hoe de Kaaien er zouden kunnen uitzien na een heraanleg. Nu is de omgeving van de Dender tussen Werfplein en Zwarte Hoekbrug een redelijk grijze parkeerzone, maar Groen Aalst wil er een Kaaienpark van maken met een nieuwe voetgangersbrug en een fietsersbrug. 

Tal van andere steden in Vlaanderen, zoals Kortrijk, Mechelen, Gent, Leuven,.. zetten zwaar in op de opwaardering van waterlopen in het stadscentrum. Ook Aalst heeft een kaaienplan maar de uitvoering ervan laat op zich wachten. Door de nieuwe verordening van de kaaien moet er bij ieder nieuw project 3000 euro per wooneenheid gestort worden in een gemeenschappelijke “spaarpot” als de alleen al de recente ontwikkelingen van Pier kornel en de Stationssite optelt zou dit minstens 1 miljoen euro moeten bedragen aldus Groen. De stad beschikt dus over een mooi budget om te investeren in de opwaardering van de kaaien.

 

Groen park

In haar toekomstbeelden pleit Groen voor een parkzone tussen de Sint Annabrug en het viaduct. De huidige parkeerzone waar sinds de invoering van het betalend parkeren nog amper wagens staan kan deels onthard worden. Hierdoor is er ruimte voor extra groen, bankjes en mogelijk enkele terrassen, die de beleving versterken. Daarnaast pleit Groen voor een versmalling van de huidige rijbaan en een breed fietspad. Nu wordt er vaak te snel gereden en is er geen veilige ruimte voor fietsers en voetgangers, waardoor gevaarlijke situaties ontstaat.

Een heraanleg van de Kaaien zorgt voor extra beleving en passage in de omgeving. Hierdoor komt er extra sociale controle, waardoor het risico op overlast daalt. - Groen-raadslid Ingmar Baeyens. 

Voetgangersbrug

Om de problemen met de fiets- en voetgangersbrug op te lossen pleit Groen voor een voetgangersbrug met liften. Deze brug is ook een knipoog naar het verleden verwijzend naar de oude passerelle aan het werfplein. Hierdoor kan het parkje aan de Oude vismijn behouden blijven, kunnen voetgangers veilig de oversteek maken van de Dender en voldoen we aan de voorwaarden gesteld in de samenwerkingsovereenkomst met de NMBS.  Want de stad hangt nog steeds een ingebrekestelling boven het hoofd, waardoor het mogelijk meer den 1 miljoen euro moet terugbetalen die de NMBS in het stations project investeerde, omdat de stad haar afspraken niet nakomt.

De realisatie hiervan moet een prioriteit zijn van de volgende legislatuur. - Groen fractieleider Lander Wantens

Met deze extra fiets- en voetgangersbruggen zorgen we ook voor een betere verbinding tussen linker- en rechteroever. De stad heeft al jaren plannen met de Kaaien. Na protest van buren werd de bouw van een voetgangers- en fietsersbrug voorlopig afgevoerd. Toen ook het eenrichtingsverkeer weer tweerichtingsverkeer werd op de Kaaien, werd de hele heraanleg van deze omgeving in de koelkast gezet.

 

Wil je dit helpen realiseren?

Steun ons en teken de petitie.