Vijf genomineerden voor de Groene Pluim 2010

15 Januari 2011

Groen! Aalst kiest vijf genomineerden voor de Groene Pluim Groen! Aalst reikt voor de vijfde keer een Groene Pluim uit voor opmerkelijke Aalsters initiatieven rond zorg voor natuur en milieu, duurzaamheid, sociale acties, samenlevingsopbouw of internationale solidariteit. De jury onder leiding van Nancy Elonga en Karel Nijs koos uit 12 kandidaturen vijf genomineerden: danscompagnie Francine De Veylder, EVAvzw afdeling Aalst, Galileo Energy, buurtcomité Hopmarkt en het Burundi-project van leerlingen van het VTI.

- Francine De Veylder zorgde met haar befaamde danscompagnie in 2010 in cc De Werf voor een indringende productie rond de klimaatcrisis: "Lights, the Ask".

Tijdens de topdag van 24 april animeerde zij de eerste Aalsterse klimaatdans, op het Vredeplein, in samenwerking met de Aalsterse Klimaatkoepel (DâK) .

In maart 2011 wordt de dansproductie "Terra" gepland, over de band tussen mens en aarde.

- EVAvzw kreeg een actieve afdeling in Aalst, waardoor het Ethisch Vegetarisch Alternatief ook in onze stad veel aanhangers wint.

EVA Aalst organiseerde al verleidelijke veggie kookworkshops, potlucks, etentjes en kooklessen. EVA startte een maandelijkse ouderwerking en werkt samen Aalsterse organisaties zoals De Loods, De Maretak, Het Wereldhuis, Mier, Dâk, enz... Donderdag veggiedag wordt ook in Aalst een vaste waarde.

- Galileo Energy uit Erembodegem is een bedrijf in hernieuwbare energie dat niet alleen zonnepanelen plaatst, maar ook laadpalen voor elektrische voertuigen.

Zaakvoerder Joost Van Stichel gaat met de elektrische scooter naar het werk, die wordt geladen op zonne-energie. In 2011 wordt een proefproject opgestart bij een aantal Aalsterse bedrijven om e-bikes (scooters en/of fietsen) te promoten.

- Het Hopmarktcomité (voluit: "buurtcomité Hopmarkt en aanpalende straten") is al ruim 10 jaar de kritische pleitbezorger voor een verstandiger parkeer- en mobiliteitsbeleid in het Aalsterse stadscentrum. Ondergrondse parkings onder Hopmarkt en Esplanadeplein zijn geen oplossingen. Het verminkte "Masterplan Hopmarkt" biedt geen garanties voor een autoluwe binnenstad, terwijl parkeermogelijkheden buiten de wallenring, op wandelafstand van het centrum, onvoldoende aandacht krijgen.

- VTI-Burundi-project : in 2008 begonnen leerlingen van het VTI met het ontwerpen van een rijstpelmachine voor het dorp Nyabikere in Burundi. De laatstejaars mechanica en electriciteit voltooiden hun project in 2010, zodat de boeren in hetdorpje Nyabikere eindelijk zelf hun rijst verkoopbaar kunnen maken.

Het project verliep in samenwerking met CM en de vzw Projecten Burundi.

De genomineerden krijgen op zondag 23 januari als cadeau een kunstfoto van Karolien Deman, tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groen! Aalst.

De laureaat wordt bekendgemaakt door Vlaams parlementslid Luckas Vander Taelen.

De voorstelling van de genomineerden begint op zondag 23 januari begint omstreeks 11u30, in Qarfa, Stationsstraat 13 Aalst. Aanvang van de nieuwjaarsreceptie: 11u. Toegang gratis.